Noniin, tästä se lähtee. Blogin ensimmäinen artikkeli ja nyt miettiä mitä sitä kirjoittaisi. Jos aloitettaisiin viimeisimmästä omasta tapahtumasta ?


Elikkäs, nykyaikana kun lukee internetistä, tai vaikka ihan sanomalehdistä kuinka ihmiset käyttävät hyväkseen valtion virastojen tukia samalla kun ovatkin töissä ja kuinka joutuvat tästä sitten kalliisti maksamaan. Jokainen on varmaan joskus moisista uutisista lukenut ? Itselleni kävi näin, tosin ei tarkoituksella.

Olin aluksi kokopäivä töissä, enkä silloin mm. nostanut Kelalta mitään. Jäin kuitenkin lopulta työttömäksi kun eivät työsopimustani jatkaneet, mutta onnekseni sain osa-aikatöitä muualta. Tästähän luonnollisesti ilmoitin lähimpään TE-keskukseen, sekä myös Kelalle. Kerroin heille kuinka tulen jatkossa tekemään osa-aikaisia töitä että ihan kokonaan työttömänä tässä ei tulla olemaan. Työvoimatoimistossa sanoivat että kirjaavat ylös että olen samaan aikaan työnhakijana ja osa-aikaisissa töissä. Kelalla kysyivät vain että olenhan ilmoittanut asiasta Työvoimatoimistoon, eivät kertoneet mm. työtuntien ilmoittamisesta yms.


Noh, aloitin tämän edellämainitun työn. Työajat aluksi vaihtelivat suuresti, kuten myös palkan määräkin. Pienimmillään palkka oli vain siellä n.50€ luokkaa ja suurimmillaan n. 800€ / 2vko. Palkka tuli siis aina 2vko:n välein. Missään vaiheessa en näistä ymmärtänyt, oikeastaan edes tiennyt että pitäisi tunneista Kelalle ilmoittaa, ja kyseessä olikin vilpittömästi inhimillinen erehdys.


Näin jatkui noin 2-vuotta kunnes......

Kelalta tulikin postia, epäiltynä väärinkäytöstä yms. Tottakai lähetin heille selvityksen ja kerroin tilanteeni ja lupasin korjata tilanteen. Näin myös teinkin, ja lähetin heille koko 2-vuoden ajalta jokaisen palkkakuittini. Meni jonkin aikaa ja heiltä tuli perintä päätös. Olivat siis maksaneet minulle yhteensä yli 7000€ ylimääräistä.

Tässä vaiheessa olin tottakai hädissäni koska en moista tekoa olisi vilpillisessä mielessä tehnyt, ja kerroin tästä Kelalle.
Luonnollisesti kun nykyaikana on niin paljon Kelan yms. virastojen tukien väärinkäyttäjiä jotka tekevät nostoja tahallaan, ei minua uskottu.

Soitin siis Kelan perintään, saimme sovittua järjestelyn kuinka maksan tuon summan takaisin. Olin tyytyväinen koska tahdoin maksaa kaiken takaisin mikä ei minulle kuulunut. Olen aina ollut kaikenlaista vilppiä yms. vastaan ja moinen tilanne jossa minua epäiltäisiin vilpillisestä toiminnasta oli kova pala.

Mutta asiahan ei päättynytkään tähän, sain eilen ( yllätys yllätys, Perjantai 13:sta ) postia Poliisin suunnalta. Lähettivät kutsun tulla kuultavaksi. Voitte kuvitella minkälaisen stressin moinen kirje minulle aiheutti.

Tahdoin ottaa selvää mitä tämä kaikki tarkoittaa nyt sitten, ja löysinkin paljon tietoa aiheesta. Hommahan menee jotakuinkin näin.

1. Nostat tukia liikaa
2. Jossain vaiheessa nostot tulevat ilmi (huom. AINA!)
3. Alkaa perintä ja tieto lähtee Poliisille
4. Kuultavaksi pyytäminen

Hommahan jatkuisi vielä 5:sta eteenpäin mutta olen 4:ssa menossa. Olen kuitenkin ymmärtänyt että syyte tulee todennäköisesti tulemaan. Nyt tässä hyvin huonosti nukutun yön jälkeen ja hirveän stressin kanssa olen tutkinut asiaa. Sen mitä sain selville on se, että yli 7000€ velat laskettaisiin todennäköisesti törkeäksi petokseksi, ehkä.

Törkeästä petoksestä kerrotaan mm. näin



"

Törkeä petos

Jos petoksessa

1) tavoitellaan huomattavaa hyötyä,

2) aiheutetaan huomattavaa tai erityisen tuntuvaa vahinkoa,

3) rikos tehdään käyttämällä hyväksi vastuulliseen asemaan perustuvaa erityistä luottamusta tai

4) rikos tehdään käyttämällä hyväksi toisen erityistä heikkoutta tai muuta turvatonta tilaa

ja petos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä petoksesta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

Yritys on rangaistava.

Petos muuttuu tämän lain kohdan mukaan törkeäksi petokseksi, kun rikos kokonaisuutena arvostellen törkeä ja tämän lisäksi täyttyy vähintään yksi lisäperuste. Noita lisäperusteita on neljä ja jotka kaikki on mainittu lainkohdassa. Myös törkeän petoksen yritys on rangaistava teko.

Törkeästä tekomuodosta on kyse, kun petosrikoksella tehty vahinko ylittää 7.000 euroa. Oikeus voi tuomita tekijälle rangaistuksen neljän kuukauden ja neljän vuoden välillä. Keskimäärin rangaistus on viidestä kuukaudesta ylös päin."


Huomattavaa hyötyähän ei kelan tuesta ole minulle ollut, enkä pidä kyseistä tilannettani törkeänä. Kyllä, 7000 ylittyy hieman minun tilanteessa mutta muita kriteereitä ei taida täyttyä.

Jokatapauksessa, tämä on tilanteeni nyt, ja olen hyvin stressaantunut tästä. Löysin tietoa myös tuomioista ja siitä miten tuomiot / vankeudet tullaan kärsimään. Ilmeisesti ensikertalaisena joutuisin ehdolliseen vankeuteen, tai mikäli homma menisi petoksena jolloin tulisi päiväsakkoa ja ehdollista. En ole näistä asioista kovin perillä mutta tuon verran sain asiaa selvitettyä.


Niille jotka ovat nostaneet / yhä nostava tukia vilpillisesti, tietäen mihin ovat ryhtyneet niin tämä olkoon varoituksena heille. Lopettakaa hyvän sään aikana, älkääkä jatkako. Jos ette ole jääneet jo kiinni niin tulette jäämään 100% varmuudella ennemmin tai myöhemmin. Voitte välttyä paljolta jos ilmoitatte itse nyt pikinmiten että olette nostaneet tukea liikaa. Perinnältä ette todennäköisesti välty, mutta Poliisilta voitte välttyä ettekä saisi syytettä mistään.


Ja lopulta, tulen tässä päivittelemään tänne sitä mukaa kun asiani etenee, ja lähinnä koko homman aloitin sillä että jos joku tuleva lukia on joutunut käymään läpi saman, niin jakaisi kokemuksensa.


Päivitystä 12.5.2015


Viime kirjoituksesta näyttää menneen lähes vuosi. Vuosi sitten olin tuossa tilanteessa, ja nyt kun tekstiä luen niin muistan kyllä kuinka stressaavaa tuossa tilanteessa oli.

Nyt vuotta myöhemmin, asiat kaikki läpi käytynä, Kelalle velkoja lyhentäneenä voin huokaista helpotuksesta että kaikki päättyi jokseenkin hyvin.

Eli tosiaan, kävin asiata kuultavana Poliisilla. Koko hommaan meni ehkä noin 40 minuuttia. Käytiin asiat kaikki tarkoin läpi, kerroin tilanteeni. Luonnollisesti yhdessä tiesimme että on mahdotonta todistaa että en ole ollut vilpillinen.
No, jokatapauksessa n.2vko päästä haastattelusta sain postia valtion suunnalta. Kirjeessä kerrottiin mahdollisesta tuomiosta, kuinka asiassa edetään. Lisäksi mukana oli paperi johon kirjoittaisin nimen mikäli hyväksyn tuomion ( tapauksessani petos ) , ja että tahtoisinko olla mukana oikeudessa vai käsiteltäisiinkö asia ilman minun läsnäoloani. Valitsin jälkeisimmän koska olin kyseisenä ajan kohtana normaalisti töissä. Lopulta kun olin kirjeet lähettänyt takaisin vastauksineen meni aikaa ehkä noin viikon verran, jonka jälkeen sain viimeisen kirjeen oikeudesta. Tässä kirjeessä kerrottiin tuomiostani, kuinka kauan se tulee kestämään yms. tietoja. Omassa tapauksessani ehdollinen kestää vuoteen 2016 alkuun, eli noin vuoden verran sitä on jäljellä. Mitenkään tuomio ei ole kuitenkaan vaikuttanut työhöni tai elämääni.

Olen oman kokemusteni jälkeen myös kertonut asiasta ystävilleni, neuvonut heitä että mikäli ovat samassa tilanteessa, tai eivät ole joko huomaamattomuuttaan tai tarkoituksella kertonut esim. Kelalle omista tuloistaan niin tekisivät niin mahdollisimman nopeasti. Saman neuvon annan myös kenelle tahansa joka tätä lukee, koska ennemmin tai myöhemmin Kela saa asian selville verottajan kautta. Ja mitä pienempi summa on kyseessä niin sitä helpommalla pääset itse.